Seminář

Snadné vaření s Ivou Bahníkovou

  • Začátky a konce přibližně 18:00-21:00hod.
  • Počet účastníků cca 10
  • Cena seminářů 1 990 - 2 890 Kč
  • Ve workshopech je zahrnuta konzumace :)

Kontakt: 777 059 777

 

 

 

Základy pečení s Ivou Bahníkovou

  • pečení korpusů i bezlepkových - bábovka, srnčí hřbet, základní linecké těsto
  • probereme recepty dle dohody a probereme vztahy v ruzných souvislostech podle 5 elementů Pentagramu
  • uvaříme si i bezlepkové halušky
  • Nejbližší termín: 7. 4. 2016 - Info k rezervacím
         

 

 

Seminář: Základy 5ti elementů

  • jak se elementy vzájemně podporují, nebo i kontrolují, stejně je tomu v mezilidských vztazích, v potravinách, v přírodě
  • k jednotlivým elementům, obdobím si zařadíme potraviny, chutě, emoce lidského chování
  • naučíme se krájet v jednotlivých elementech
  • řekneme si o délce a přípravě vaření obilovin a luštěnin, vyzkoušíme jednotlivé technologie vaření v daném elementu a období roku
  • vypočítáme si dle astrologie nine star ki, jaký element byl pro nás silný v roce narození
  • jak náš element nebes ovlivňuje naše chování, smysly, záliby, sympatie, pracovní zaměření a hlavně naplňování našich snů a vizí
  • seznámíme se s ingrediencemi, jako jsou - shoyu, tamari, miso, umeocet, základní bylinky, umeboshi, kudzu
  • uvaříme si miso esspreso, kudzu pudink, lotosový nápoj
  • Nejbližší termín: 21. 4. 2016 - Info k rezervacím

   

 

Seminář: Zasvěcení do základů 5ti elementů s Ivou

Život se odehrává v neustálých proměnách, v začátcích všeho nového je důležité si uvědomit, že nic není špatně a špatné. Je to jen strach, který nás nabádá k dokonalosti, škatulkování a bezchybovosti. Izoluje a brání ve vývoji, v lásce. Pohyb (proměna) je hybnou silou, láskou a zdravím. Nové zkušenosti a tím prožitky, nás posilují a vedou k novým poznáním, dobrodružstvím v životě, ve vztazích, tak v objevování nových zapomenutých moudrostí vaření.

  • základy 5ti elementů - jak se elementy podporují, kontrolují orgánově, v mezilidských vztazích, v potravinách
  • zařazení potravin, technologii krájení, vaření v 5ti elemetech
  • jak se projevují naše emoce ovlivněné kvalitou (činností) našich orgánů (astrologicky - živlů)
  • vypočítáme si dle Ninestarki astrologie, jaký živel byl pro nás silný v roce narození a jak nám ovlivňuje život
  • jak by měl vypadat náš talíř
  • kudzu nápoj, kudzu krém, lotosový nápoj
  • dashi vývar s wakame, daikonem a knedlíčkem z přírodního tempehu
  • vaření dle obilovin - celozrnné rýže
  • jak si uvařit omáčku bez mouky

 

Jarní semináře:

Objevte krásu zářící zevnitř

Element DŘEVA - játra, žlučník

Základní filozofie 5 elementů. Příprava jídel podle 5 elementů a nápojů na čištění žlučníku, uvolnění jater a na snížení cholesterolu v krvi, proti únavě a ztrátě energie - projevy vzteku, lítostivosti a na podpoření kreativity - práce s kudzu (nápoj, puding).

Příprava jídel po domluvě s účastníky:

  • miso polévka s lotosem, wakapórka
  • základní recept omáčky bez mouky
  • pickles
  • jarní kondiment
  • jak pracovat s lotosovými semínky, taro bramborem a s divokou zeleninou

Vliv tlustého střeva na žlučník a játra, proč čistit tlusté střevo! Jaký vliv má element dřeva - např. stres na klesání cukru v krvi a na nízký či vysoký tlak, obklady na otoky, tukové bulky.

 

Letní semináře:

Jezme v létě tak, abychom nebyli na podzim nachlazení

Element OHNĚ - srdíčko, krevní oběh, imunita

  • Základní charakteristika lidského chování elementu ohně s návazností na činnost srdce a kvalitu krevního oběhu, termoregulace.

Workshop: Jak v létě chránit organismus proti přehřátí - příprava nápojů a jídel

Ukážeme si potraviny a technologie, které v létě používat:

  • polentový salát
  • pomazánky
  • salát z mořské řasy se zálivkou z přírodního tofu
  • palačinkový dort s mangoldem
  • výroba gomasia

Výpočet Nine Star Ki z datumu narození, jaký živel nám vládne.

Workshop: Jak si poradíme s přemírou letních chutí (v jídle a pití)

Připomeneme si nápoje na ochlazení a zahřátí organismu, očistné a posilující:

  • Dajmrk
  • Hato-mugi
  • Shiitake
  • Lotos
  • Kudzu drink
  • a další...

 

V létě chráníme organismus před přehřátím a infarktem

Element OHNĚ - srdce, vysoký krevní tlak, cévy, tenké střevo

Filozofie 5 elementů ve stravě a v našich emocích. Diagnostika, charakterisktika chování podle 5 elementů. Do-In. Vliv činnosti  jater na činnost srdce a tenkého střeva. Souvislosti kardiovaskulárních potíží s rozvojem diabetu, zpřátelený nízký tlak s hypoglikemií, stravování bez lepku-celiakie, letní technologie vaření, druhy potravin.

Workshop: Vaření na uvolnění tlaku na srdci a ochlazení organismu, vaření bez lepku na posílení tenkého střeva

  • vaření s lopuchem, polentou
  • hokkaidó salát
  • výroba tofu-dipu
  • kukuřičné tortily
  • kondiment z mořské řasy Nori
  • práce s kořením

Workshop: Jídla, která se nám na výletě nezkazí

  • Makro-bio Sushi
  • nigori
  • dajshu drink
  • amasake kudzu pudink
  • müsli tyčinky
  • sladové bonbóny se sezamem
  • mochi dezert

 

 

Podzimní semináře:

Naplnění našich snů souvisí s kvalitou hladiny cukru v krvi

Element ZEMĚ: slinivka, žaludek, slezina

  • Filozofie 5 elementů, zařazení potravin, technologií, chutí, emocí k daným elementům - orgánům.
  • Vliv hladiny cukru na naše chování, podrážděnost, strach.
  • Souvislosti hypoglikemie, diabetu s tlustým střevem - sociální separací - rigiditou.
  • Jaký vliv má přemíra konzumace cukru na naše sebevědomí, slabé ledviny.
  • Proč nejíst mléčné výrobky, výběr kvalitních rostlinných bílkovin.

Workshop: podzimní přípravy jídel na udržení kvalitní hladiny cukru v krvi a kvalitního tepla v organismu

  • Nishime
  • výroba knedlíků a noků z celozrnné rýže kutrováním
  • nápoje

Vaření dle domluvy s účastníky. Přijímám nápady do začátku setkání worshopu.

 

Snadné vaření v elementu kovu

...je symbolem podzimu. Zařadíme si potraviny, technologii vaření elementu kovu

  • vliv činnosti tlustého střeva, plic na naši psychiku
  • proč je důležité se zbavovat starých zajetých návyků, špatně fungující tlusté střevo nám brání v přijímání všeho nového... kontrolní vztah mezi elementem kovu a elementem dřeva
  • kvalitní funkce tlustého střeva, plis nám přináší harmonický sebevědomí přístup k sobě a okolí - přirozená autorita - osobnost
  • špatná funkce tlustého střeva - despotismus, deprese, život v minulosti
  • vliv tlustého střeva na ledviny a pohlavní orgány
  • souvislosti nachlazení a zahlenění dutin s tlustým střevem
  • čistící nápoje z daikonu
  • miso polévka s arame a lopuchovým kořenem na posílení celého zažívacího traktu, působí na dýchací cesty
  • kondimenty
  • podzimní pickles z kořenové zeleniny, daikonu
  • koprová omáčka, nebo guláš z hlívy ústřičné (domluvíme na místě dle skupiny)
  • rýžový salát, krájení v elementu kovu a následné vybrané menu


 

Zimní semináře:

Posílení ledvin a močových cest, hrající důležitou roli v nasměrování naší životní cesty a naplňování našich snů

Element VODY

Zimní období má vliv na naše ledviny, močové cesty a pohlavní orgány. V tomto období roku je léčení nejúčinější. Pokud v nás dojde k disharmonii, mají ledviny vliv na naše emoční chování, ubližující sobě samému a našim mezilidským vztahům, projevující se únavou, strachem, nedůvěrou v život, žárlivostí, fóbií.

  • vliv tlustého střeva, plic na činnost ledvin, močového měchýře
  • kontrolní vztah mezi slinivkou a ledvinami, proč se raději vyhnout chemickému cukru!
  • ledviny kontrolují činnost našeho srdce, krevní tlak
  • jaké potraviny jíst na posílení elementu vody - ledvin, močového měchýře
  • jak pracovat s mořskými řasami, fazolemi atd.
  • řekneme si, v jakém elementu astrologie Ninestarki jsme narozeni
  • jak posilovat ledviny zázvorovými obklady, úžasná záležitost :)

Na posílení ledvin a rozpouštění usazenin v oblasti pohlavních orgánů si uvaříme:

  • polévka dashi s fazolemi
  • adzuki na pórku
  • fazolový rýžový závitek
  • adzuki kakao
  • kondiment z mořské řasy kombu
  • práce s natto, lotosovými semeny, snow nabe na čištění pohlavních orgánů
  • tofu dresing, dezert z adzuki a amasake

 

Pečení vánočního sladkoví s Ivou Bahníkovou